Voordat de pomp in gebruik genomen kan worden, moet deze eerst vakkundig worden aangesloten en geïnstalleerd. Een bronpomp vereist een groot aantal accessoires in vergelijking met andere pompen. Mogelijk hebt u de volgende items nodig voor de installatie:

 • Veiligheidstouw als ophanging
  Persleiding voor het verpompen van water naar de bron
  pijpstukken aansluiten
  fontein hoofd
  Optioneel: terugslagklep
  Optioneel: drukschakelaar
  Optioneel: voorfilter voor zand en kleine deeltjes
 • Tyleen

Instructies voor het installeren van een bronpomp

 • Bevestig de veiligheidskabel aan het oog op de pomp
  Persleiding met aansluitstuk bevestigen
  Voer de voedingskabel van de bronpomp door de kabelwartel vanaf de putmond
  Afhankelijk van de kop van de put de persleiding door de grote opening leiden of op de gewenste lengte inkorten en met een ander aansluitstuk aansluiten
  Bevestig de stroomkabel om de twee meter spanningsvrij aan de persleiding met kabelbinders
  Laat de bronpomp met behulp van het veiligheidskoord in de put zakken tot de gewenste diepte
  Hang, afhankelijk van de bevestigingsvariant, het veiligheidstouw aan de putkop en trek het aan of andersom. Let op! Trek nooit aan de elektriciteitskabel, hierbij loopt u het risico dat uw kabel van de pomp beschadigd.
 • Optioneel: sluit de voedingskabel aan op de motorbeveiligingsschakelaar
  Optioneel: Sluit stroomkabel en persleiding aan op de drukschakelaar
  Sluit de tuinwaterdistributie aan op de drukleiding/drukschakelaar
  Sluit de voedingskabel van de deepwell-pomp/drukschakelaar aan en pomp het grondwater op

Belangrijke tips!

Demonteer de kabel met tunnel niet van de pomp mocht het onverhoopt niet passen.
Meet de binnenzijde van de bronpijp/ put! Dus niet de buitenzijde van de bronpijp.
Een gedemonteerde pomp kunnen wij helaas niet retour/ voor garantie terug nemen.
Zorg dat de bron goed schoon gespoeld is. Er mag geen zand in de pomp komen.
Plaats de pomp circa 1 mtr vanaf de bodem, dus niet vast op de bodem want dan gaat het zand aanzuigen.

De motorkabel als ook eventuele overige bekabeling dienen m.b.v. nylon kabelbinders deugdelijk doch niet te vast op ca. 0,75 meter afstand van elkaar aan de stijgbuis te worden bevestigd, zodat de kabel zich in de lengterichting vrijelijk kan bewegen. Deze speling is noodzakelijk omdat de trekkrachten op de kabel t.g.v. uitzetting van de stijgbuis en de hierdoor ontstane kans op kabelbreuk/beschadiging dient te worden voorkomen. Tevens zal een met kabelbinders gemonteerde kabel gedurende ophijsen en neerlaten in de bron, niet in de bron bekneld kunnen geraken of andere beschadigingen op kunnen lopen. Een deugdelijk vastgezette kabel kan dan ook niet in de bron vallen en tussen pomp en casing bekneld raken, dit i.v.m. het uit de bron halen van de pomp bij calamiteiten.

De bron

Controleer voordat u de pomp in de bron laat zakken of de bron vrij is van grofvuil of andere verontreinigingen, zoals zand, etc. Monteer aan de pomp een geplastificeerde RVS of gevlochten nylon hijsdraad van voldoende hijsvermogen en lengte. Indien u meent een extra veiligheid te moeten monteren; zet deze extra lijn dan op dezelfde manier vast als de elektrakabel. Dit om te voorkomen dat bij doorslijten of verteren van de lijn deze tussen pomp en casing kan vallen waardoor het uit de bron hijsen van een pomp zal worden bemoeilijkt. Laat de pomp met kabel(s) in de bron zakken en sluit de bron af met een kap om invallend vuil te voorkomen.

Excl. toebehoren en excl. verzending.