Uw waterpomp / bronpomp winterklaar maken

Om schade aan uw bronpomp te voorkomen, moet u deze vóór de koude wintermaanden winterklaar maken of winterklaar maken. De meeste pompen overleven lichte ijzige nachten rond nul graden. Maar zelfs op onze breedtegraden zijn ijskoude winternachten niets ongewoons. Bescherm daarom uw bronpomp en slaap zorgeloos de koude winternachten door, want u weet: er kan niets gebeuren.

Heeft u een bronpomp, dan hoeft u niets te doen. Klinkt vreemd he? Dit komt omdat de vrieslijn hier tussen de 80 en 100 centimeter diep is. Omdat een diepe bron echter ver beneden op een diepte van 8 meter ligt, is deze natuurlijk beschermd tegen vorst.

Let op! Wat moet vorstbestendig worden gemaakt:

 • Afslag wat aan de pomp bevestigd is
 • Handpomp in de tuin (handpomp)
  Tuinpompen, elektrische huishoudelijke waterwerken
  onderwaterpompen
  Zwembadpompen inclusief filtertechniek
  Vijverpompen die niet dieper dan 1 meter onder het wateroppervlak worden geplaatst, inclusief filtertechniek
  U moet uiterlijk beginnen met de eerste nachtvorst, die in sommige regio’s al in september kan optreden.

Wat moet er winterklaar gemaakt worden?
In principe kunnen door bevriezend water alle watervoerende onderdelen van de pompen bevriezen. Juist deze componenten moeten beschermd worden. Watervoerend zijn:

Waterleidingen
Waterslangen
Waterpomp

Wat is de eerste stap?
Als de fontein in de winter niet wordt gebruikt, moet u de watertoevoer afsluiten. Als er tijdens de installatie zowel een buiten- als een binnenkraan is geïnstalleerd, sluit dan de binnenkraan volledig en laat de buitenkraan een klein stukje openstaan. Zo zorg je ervoor dat er zich geen water in de leiding kan ophopen en bevriezen. Zodra dat is gebeurd, kunt u doorgaan naar de pompen.

 

Vorstvrij overwinteren van afbreekbare dompelpompen en vijverpompen

Reinig de pompen grondig voor de winterstalling. Dit betekent dat er geen vuil kan neerslaan en de waaier kan blokkeren. Het is belangrijk dat deze pompen overwinteren in water in een warme, vorstvrije ruimte, bijvoorbeeld in de kelder. Waarom moeten deze pompen in water overwinteren? Heel eenvoudig: bij droge opslag worden de rubberen afdichtingen poreus. De complete pomp wordt onbruikbaar als de afdichtingen niet vervangbaar zijn. Zoals reeds vermeld kunt u vijverpompen die minder dan 1 meter in het water staan ​​in de vijver laten staan. Als de pompen te groot zijn om in een container te plaatsen, zorg er dan voor dat ze zeer grondig worden schoongemaakt en smeer de siliconenafdichtingen in. Herhaal dit proces regelmatig, minstens één keer per maand.

 

Veilig de winter door met vast geïnstalleerde tuinpompen
Alle tuinpompen die niet op een diepte van 80 centimeter zijn ingegraven, moeten worden beschermd. Bij permanent geïnstalleerde pompen moet u:

Leeg de leidingen voor de vorst, bij voorkeur met perslucht.
Verpak de complete pompeenheid, bijvoorbeeld de complete pompkop met uitlaat- en toevoerleiding in het geval van een hendelpomp, met piepschuim, noppenfolie en oude dekens om ze te beschermen tegen vorst
Als het water niet uit het systeem kan worden verwijderd, is de enige optie om het water te laten lopen. Door de natuurlijke watertemperatuur is het pompgebied warmer en kan het niet bevriezen. Daarnaast kan een antivriesoplossing voor putten, een “antivriesoplossing voor putten”, worden geïntroduceerd. De hele put moet echter goed worden afgedekt, zodat er geen vuil zoals bladeren in de schacht komt.

 

Overwinteren bij zwembadpompen

Zwembadpompen moeten voor de winter worden afgetapt, gereinigd en vorstvrij worden gehouden. Als het permanent geïnstalleerde units zijn, zorg er dan voor dat er geen water meer in de pomp zit. Zorg ervoor dat de waaier vrij is van vaste stoffen. Zwembadfilters moeten ook worden geleegd. Na de winter zijn er ook enkele onderhoudswerkzaamheden nodig om een ​​vlotte werking te garanderen.

 

Veilige de winter in met bronpompen in één oogopslag

In principe moeten alle bronpompen vorstvrij worden opgeslagen. Als dit bij vast geïnstalleerde units niet mogelijk is, zorg er dan voor dat er geen water in de leidingen zit. Als dat voor u ook niet mogelijk is, moet u de put in de winter laten draaien zodat de afvalwarmte van het spuiwater het niet bevriest en u volgend jaar toch een goed werkende putpomp heeft.