Waar zijn koppelingen voor?

Eenvoudig gezegd kunt u het transport van water vanaf de pomp naar één of meerdere eindpunten laten transporteren door middel van koppelingen/verloopstukken. Slangen en sproeiers zijn er in alle verschillende maten en dit kan het moeilijk maken om aan te sluiten. Ons assortiment omvat een groot aantal koppelingen waarmee u in principe elke gewenste situatie kunt creëren. Hieronder leest u welke koppeling u voor welke situatie nodig heeft.

Standaard koppelingen

Gardena klik koppeling

De bekende “Gardena klikkoppeling” is een begrip in de consumentenwereld. Klik, klik en klaar. Zo makkelijk kan het zijn! Dit systeem biedt de ideale oplossing voor eenvoudige tuinberegening met één of maximaal twee sproeiers.

Let op: Wij raden af ​​om een ​​Gardena klikkoppeling op de waterpompuitlaat te monteren. De doorgang van de klikkoppeling is zo nauw dat de waterpomp zijn capaciteit en druk niet goed kan leveren. Dit betekent bijvoorbeeld dat uw sproeier te weinig water en druk heeft. Een klikkoppeling aan het uiteinde van de slang (bijvoorbeeld als koppeling op een sproeier) is geen probleem. We raden u aan een slangtule te gebruiken op de uitlaat van de waterpomp. Dit heeft een positief effect op de capaciteit en levensduur.

 

Geka koppeling

De snelkoppeling (ook wel GEKA-koppeling genoemd) is net zo praktisch als een Gardena klikkoppeling. Klik de koppelingen in dit geval niet in elkaar, maar schroef ze in elkaar. Qua afmetingen beginnen snelkoppelingen waar Gardena klikkoppelingen eindigen. Met snelkoppelingen kunt u namelijk diameter / schroefverbindingen tot 40 mm / 1 ½” aansluiten.

Bovendien zijn snelkoppelingen universeel. Dit betekent dat je bijvoorbeeld een 40 mm snelkoppeling kunt aansluiten op een 25 mm snelkoppeling.

Let op: Wij raden af ​​om snelkoppelingen te gebruiken voor de zuigaansluiting van een zelfaanzuigende pomp, zoals een tuinpomp of huiswaterleiding. Snelkoppelingen hebben de neiging om lucht door te laten tijdens het aanzuigen, waardoor de waterpomp niet goed aanzuigt. Je krijgt hetzelfde effect als proberen een glas water leeg te drinken met een rietje met gaatje.

Slangtule

Een slangtule moet altijd samen met een slangklem worden gebruikt. Een slangpilaar wordt gebruikt om een ​​slang koppelbaar te maken. Het mondstuk (het lange uiteinde) wordt in de slang gestoken. Vervolgens kunt u de slang vastzetten met een slangklem. Het uiteinde van de slangpilaar is meestal een schroefkoppeling of, in het geval van een snelkoppeling, een snelkoppeling. Dit uiteinde kunt u bevestigen aan de koppeling (bijvoorbeeld bij de uitlaat van de pomp) waarop u de slang wilt aansluiten.

Slangklem

Een slangklem wordt gebruikt om een ​​slang aan een slangpilaar te bevestigen. U kunt een slangklem bevestigen door de klem vast te draaien met een platte schroevendraaier.